Nå anbefaler Liv Gade «Ringrosen» i bladet «Familien»!

Nå anbefaler Liv Gade «Ringrosen» i bladet «Familien»!

 For en stund siden fortalte jeg at bokinspirator Liv Gade likte “Ringrosen” så godt at hun ville omtale den i bokspalten sin i bladet “Familien. I romjulen skrev hun dette på Facebook:

Kjøp ukebladet “Familien” nr 1 – i salg NÅ!! Anbefaler den nydelige romanen til Lena: “Ringrosen”. En stor leseopplevelse. Stemning, språk, balanse – alt stemmer. Gled deg – les sakte!!
Jubel fra bokinspiratoren i Sandefjord.

For en nydelig julegave! Må innrømme at svigermor stakk til meg anmeldelsen allerede på lillejulaften, for som abonnent hadde hun allerede fått bladet i posten. Det er mange trofaste lesere av bokspalten til Liv Gade, og som liker det hun anbefaler, så jeg håper det er noen som har lyst til å prøve seg på “Ringrosen” etter å ha lest Livs omtale.

Her er hele Liv Gades omtale av “Ringrosen” i ukebladet “Familien”: 

«Forfatteren av denne nydelige romanen hadde en spesiell bestemor, så spesiell at hun måtte skrive en bok om henne. Hun sier videre at det er viktig å forstå fortiden – for å møte fremtiden.

Vi møter Randi som vokser opp i et fornemt skipsredermiljø i Kragerø på begynnelsen av 1900 tallet. Faren trives best på sjøen, og er lite tilstede i Randi og broren Philips liv. Det er moren som er klippen, limet i familien. Hun er en omsorgsfull og morsom – og ungene elsker henne. På den tiden var det vanlig at sjøfolk tok med seg familien til sjøs, og spenningen og gleden er stor – når mamma og barna reiser til Boston, for å være med pappa på turen hjem til Kragerø med dampskipet Roland. Båten er stor, staselig og pappa er sjefen med både stjerner, striper og autoritet. Randi er stolt, glad og forventningsfull.

Fordi lykken er så synlig, blir tragedien så stor. Moren omkommer i Boston. En togulykke river henne ut av tiden, og tilbake sitter den lille familien fattig tilbake. Randi er bare ti år, og ser lidelsen rundt seg. Faren blir taus, stille og unnvikende, Philip slutter nesten å snakke, og Randi føler hun er den sterke som må holde familien sammen. Det er fantastisk å lese om den lille, tapre jenta – som påtar seg ansvar for familiens lykke. Randi berører oss med sitt ærlige vesen, samtidig som hun nesten er for prektig!

Vel hjemme i Kragerø, venter fars søster tante Sevy, en alvorlig, religiøs og barnløs kvinne. Tante Sevy skal ta seg av barna mens pappa fortsetter med sitt viktige arbeid på havet. Kapteiner tjener godt – og han kjøper eiendommen «Solbakken» som blir en stor glede for dem alle. Den hvite sørlandsidyllen ligger ved havet – og rundt vokser ringroser i sterke farger. Ringrosen som er symbolet på selve livet. Behandler du den med varsomhet, kommer den igjen år etter år.

Det er fascinerende å lese om Randi, og hennes styrke til å ta regien i eget liv. Hun vet hva hun vil, og hvor hun skal. Lena Roer er en sterk debutant, og har en klar og granskende stemme. Hun har klart å fange en stemning og en viktig tidsepoke. Gled deg!»

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan bruke disse HTML-taggene og atributtene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>