Historier fra virkeligheten overgår alt annet

Historier fra virkeligheten overgår alt annet

Ekte historier gjør noe med oss

Historier fra virkeligheten, levde liv, gjør inntrykk! Da jeg var liten var jeg et slikt barn som gikk på besøk til gamle folk som bodde i nærheten. At farmor flyttet rett i nærheten var noe jeg husker jeg likte veldig godt. En periode leide hun faktisk leiligheten i annet etasje hos bestemor. Da fikk jeg to bestemødre i samme hus! Var ikke den ene hjemme, gikk jeg til den andre. Genialt! Hos bestemor var jeg selvsagt veldig mye, men det hendte at jeg også gikk til ho Lovise, som bodde rett ved Karlshuskrysset, eller gamle fru RIngsby på andre siden av riksveien. Noen ganger hadde jeg plukket markblomster som jeg rakte fram med en svett hånd, mens andre ganger var kanskje påskuddet for besøket et eller annet loddsalg. Det føles som om vi alltid solgte lodd til inntekt for et eller annet som var veldig viktig.

Poenget var at jeg villig lot meg invitere inn, og vanket det et glass saft og en tørr kjeks var selskapet riktig så vellykket. Vi satt da gjerne og småsnakket, og noen ganger ble det muligens også fortalt en liten historie fra en fjern fortid. Gjerne fra barndom og oppvekst. Ordene skapte bilder i hodet mitt, og jeg syntes ikke det var vanskelig å se det hele for meg. Historiene var nok ikke veldig spennende, men de transporterte meg liksom tilbake til noe jeg kunne kjenne igjen, men som likevel var så annerledes og fjernt. Likevel ville jeg gjerne høre mer!

Sammen med bestemor en gang på 80-tallet

Historier fra sykehjemmene

Slik har jeg det ennå når jeg hører historier fra virkelige liv. Nylig har jeg samlet inn og fått fortelle tolv ukjente menneskers historier i heftet «Fredrikstadliv – Historier fra folk som har vært med og formet byen vår». I forbindelse med Fredrikstad kommunes 450 års jubileum ville gjerne Aktiv Omsorg – Etat Omsorgssentre gjøre noe for beboerne på sykehjemmene. Jeg ble spurt om å bidra, og sammen ble vi enige om at jeg skulle reise rundt og snakke med sykehjemsbeboere som de visste kunne fortelle fra sitt liv.

Fredrikstadliv – Historier fra folk som har vært med og formet byen vår

Å samle disse historiene fra ekte, levde liv, har ikke bare vært et uhyre interessant oppdrag. De tolv personene som har bidratt med sine historier, har også hver på sin måte satt spor etter seg. Noen av dem er født her i byen, andre er innflyttere. Samtalene vi har hatt har vært givende og lærerike på mange plan. Jeg, som har vært så heldig å være historiesamler, vet at jeg vil bære med meg disse menneskenes historier og erfaringer videre i livet. Det er jeg svært takknemlig for!

Solveig strikket sin første vott da hun var 7 år gammel, og strikker ennå, 96 år gammel.

Fredrikstadliv i ord og toner

Denne uken har sanger og formidler, Alexander Hermansen, vært ute på sykehjemmene og fortalt litt fra alle historiene. I tillegg har han valgt ut sanger som passer til hver historie. Jeg var tilstede under en av forestillingene, og da filmet jeg litt da han fortalte fra Solveigs historie. Hun er født i Lyngen i Troms i 1921, og kom flyttende til Fredrikstad på selve fredsdagen i 1945. Solveig er en nydelig person, men som mange av de jeg har snakket om, har hun oppriktig lurt på  hvorfor jeg vil høre henne historie. Om den har noen verdi? Vel, lytt og se, og døm selv. Ellers vil heftene være i salg hos Johnsen Libris i Fredrikstad fra mandag 13. november. Hvorfor ikke gi et i julegave?

Fredriksstad Blad har laget en fin artikkel om prosjektet. Den kan du lese her.

På onsdag var jeg invitert til NRK P2s programpost Salongen, som ønsket å komme til Fredrikstad for å høre Salonghistorier herfra. Der forteller jeg hvorfor det er så viktig for meg å fortelle ekte historier. Det ble gjort opptak for radio, og antakelig blir det sendt allerede i morgen lørdag 11. nov. kl. 14. Stay tuned!

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Du kan bruke disse HTML-taggene og atributtene

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>