Hva skjer med fremtidens bokbransje? TEMADAG

Fremtidens bokbransje

Som indieforfatter ønsker jeg å være en naturlig del av fremtidens bokbransje, men hva må vi som utgir selv gjøre for å bli tatt seriøst?

De siste årene har vi sett tegn til at de forsteinede strukturene i Norges bokbransje faktisk er i ferd med å endres. Noe av det som skjer er at flere forfattere velger å gå «indie», altså utgi bøkene selv. Det har vært godt å kunne si med hånda på hjertet at jeg ikke «måtte» utgi «Tideverv» selv, fordi jeg hadde blitt refusert på et etablert forlag. Men det gir minst like stor glede og stolthet å kunne fortelle at jeg har kvalitetssikret romanen etter beste evne – på lik linje med hva et ordinært forlag ville gjort. Er det rart jeg blir glad når jeg rett som det er får høre fra leserne mine at de synes bok nummer to, «Tideverv», er enda bedre enn nummer en, «Ringrosen», som kom ut på Juritzen i 2014?

Fremtidens bokbransje trenger kvalitet i alle ledd!

Å holde skarpt fokus på kvalitet av utgivelser på eget forlag, mener jeg både bør være en plikt og et krav for alle indieforfattere. Det handler rett og slett om å ta sitt eget verk på alvor. Ønsker du å droppe redaktør eller språkvask fordi du ikke har råd til å betale fagfolk, bør du kanskje droppe hele utgivelsen. Hvis du ikke tar deg selv og ditt forfatterskap på alvor, hvordan kan du da kreve at andre skal gjøre det?

Jeg åpner ballet på temadag om fremtidens bokbransje

Den 5. mai er jeg invitert av Deichmanske Hovedbibliotek og indieforfatterplattformen BoldBooks for å snakke om hvordan indieforfatterene kan kvalitetssikre sine egne bøker på temadagen: «Hva skjer med fremtidens bokbransje». Ønsker du å melde deg på, se Deichmans Facebooksider.

Temadag om fremtidens bokbransje: Deichmanske Hovdebiliotek,
Hvor: se kart her
Tid: 5. mai kl. 11.00 – 14.30

Hvordan utfordrer ny teknologi maktforholdene i bokbransjen? Hva har det å si for litteraturens innhold og kvalitet? Vil nye digitale strukturer også påvirke hvilke stemmer som når ut? Kan uavhengige forfattere bidra til et større mangfold av bøker og demokratisering av bokbransjen?

Velkommen til temadag med debatt, foredrag og speedating – for bokbransjen, deg som skriver, deg som utgir eller har lyst til å utgi bøker og andre interesserte.

Program, del 1:

1100-1110 Velkommen

1110-1125 Kortforedrag med Lena Roer

Hva skjer med innholdet i bøkene når man utgir på eget forlag? Hvordan kan uavhengige forfattere ivareta kvaliteten på sine egne bøker? Som styremedlem i Forfatterforbundet er Lena Roer opptatt av dette. Lena er forfatter av en romantrilogi basert på hennes bestemors liv. «Ringrosen» ble utgitt på tradisjonelt forlag, «Tideverv» på hennes eget forlag, og bok nummer tre er under arbeid.

 

1125-1140 Kortforedrag med Tina Marie Tsiplakis

Når flere kan gi ut selv, åpner det for nye stemmer og at flere kan dele viktige historier og kunnskap i bokform? Tina Marie Tsiplakis driver Mangfold forlag hvor hun ga ut «Jeg gikk meg over sjø og land», en barnebok om en syrisk flyktningegutt. Tina brukte crowdfunding for å finansiere bokutgivelsen. Boka er en del hennes arbeid med sosialt entreprenørskap.

 

1140-1155 Kortforedrag med Andreas Christensen

E-bøker og digital markedsføring åpner flere muligheter for forfattere som vil gi ut og selge bøker. Avstanden mellom lesere og forfatter blir også kortere. Andreas Christensen skriver science fiction, og Amazon er hans viktigste salgskanal. Andreas er sannsynligvis eneste nordmann som lever av å skrive e-bøker på fulltid.

 

1155-1210 Kortforedrag med Kristin Over-Rein

Blockchain-teknologien er på full fart inn, også i bokbransjen. Blockchain beskrives som “det neste Internettet”, en teknologi som gjør mellomledd overflødig. Kristin Over-Rein skal snakke om hva dette betyr for rettighetshåndtering og forretningsmuligheter for forfattere. Kristin er gründer av BoldBooks, som er en plattform for uavhengige forfattere.

 

1210-1230 PAUSE

Program, del 2:

1230-1315 Panelsamtale:
Hvordan påvirker den teknologiske utviklingen framtidens bokbransje?

Samtaleleder: Vidar Kvalshaug.
Deltakere: Andreas Christensen, indieforfatter, Terje Colbjørnsen, forsker ved UiO m.fl. Flere deltakere vil bli annonsert.

1330-1430 Speeddating med redaktørene Åsfrid Hegdal og Roger Pihl.

Har du en bokidé du ikke vet hvordan du skal ta videre? Åsfrid og Roger har erfaring både fra forlag og med uavhengige forfattere. De gir tilbakemelding på din bokidé og tips til hvordan du kan utvikle den videre.

Arrangementet er støttet av Fritt ord.
Gratis inngang og åpent for alle.

Håper vi sees, om du har planer om utgivelse – eller bare er nysgjerrig på hva som skjer i fremtidens bokbransje!

 

Del på: