Jeg ønsket meg «Ringrosen» som lydbok, og hva skjedde?

Lydbok-produksjon selv? Jeg prøver!

Det ligger i en indieforfatters natur å prøve å få til mest mulig på egen hånd. Følger du meg på Facebook eller Instagram så du kanskje at jeg gikk i gang med å lese inn bøkene mine som lydbok. Vel, det vil si at jeg forsøkte meg på det første kapitlet i «Ringrosen». Jeg hadde fått låne en skikkelig opptaker fra de flinke gutta i Netron (som også har satt opp nettsiden min), og fikk tips om hvordan jeg selv kunne rigge til et «hjemmestudio». Pop filteret, som skal fange opp vislelyder og spytt- og svelgelyder, ble laget etter et tips på YouTube: En nylonstrømpebukse påtredd en metallhenger.

Det er utroooolig vanskelig å lese et helt kapittel uten feil. En liten krøll med tunga, og så er opptaket spolert. Da er det bare å begynne på nytt. Hadde dette lydstudioet vært mer avansert kunne jeg sikkert klippet til og justert opptakene i forhold til hverandre, men foreløpig er teknikeren litt for urutinert, for ikke å si ukyndig … Vel, det ble noen opptak før jeg måtte sette prosjektet på vent på grunn av andre oppgaver. Jeg ble også litt i tvil etter som jeg hørte på resultatet. Kanskje var det ikke riktig at jeg skulle lese selv? Jeg tror alle som hører sin egen stemme på opptak synes den høres litt rar ut, så også jeg. Og hvordan vil det bli å høre denne stemmen gjennom en hel roman på 468 sider? Jeg lot prosjektet foreløpig bero.

En høyst uventet beskjed

En dag rett etter påske får jeg melding fra en annen indieforfatter, Jan Ragnar Nymoen, som har skrevet krimromanen «Vikingarven» (Araltes forlag) til svært gode anmeldelser. Han hadde fått en henvendelse fra NLB, Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek, om hvordan han uttalte enkelte ord i romanen sin, for de holdt på å lese den inn som lydbok. Da han skulle sjekke opp nærmere hva dette var, oppdaget han at «Ringrosen» lå oppført under nye lydbøker.

Slik presenteres RIngrosen som lydbok for NLBs brukere

Slik presenteres RIngrosen som lydbok for NLBs brukere

Det viser seg at NLB har hjemmel i Åndsverksloven til å lese inn alt de vil for utlån til blinde, svaksynte og andre med lesevansker, bl.a. ADHD og dysleksi. NLB trenger ikke informere forfatteren om produksjonen, og vederlaget håndteres automatisk av Kopinor. Man lærer noe hver dag, sier jeg. Det er selvsagt kjempestas at «Ringrosen» har blitt lydbok, samt at «Tideverv» også er under produksjon. Likevel synes jeg fortsatt at det hadde vært fint å vite om produksjonen på forhånd. Men, det er liksom akkurat slik det er med dette prosjektet. Det tar sine egne veier! Noen ganger er det nesten så jeg innbiller meg at det sitter en redaksjon et sted som vet ting jeg ikke vet. Jeg ser dem for meg, der de sitter ved et stort miksebord, slik som finnes i ekte lydstudioer. Når tiden er inne flirer de før de skyver på riktig spak for å iverksette neste trekk, alltid til min store overraskelse! Jeg ønsket meg lydbok – og jeg fikk lydbok, men det skjedde overhodet ikke slik jeg trodde!

Det er bare å takke og bukke, for nå er produksjonen gjort. Og selv om denne nå først og fremst kun er tilgjengelig for de som har tilgang til NLBs lydbøker gjennom en legeerklæring, finnes det en mulighet for at andre distributører, som Storytel, kan kjøpe den opp og legge ut for lytting hos sine abonnenter.

Ringrosen som lydbok på CD

Jeg har fått tilsendt lydboka på CD fra NLB, og det er veldig fint å høre en så flink skuespiller som Liv Steen lese historien min om den lille jenta Randi som finner en styrke i seg selv, på tross av alle slag og nederlag hun opplever tidlig i livet. Her kan du høre et bittelite utdrag (se linken «Hør utdrag» midt på siden). Det er mange som har sagt at de gjerne skulle hørt bøkene mine som lydbok. Nå er en proff lydbok produsert og utgitt, så da er det vel bare å ønske at den blir tilgjengelig for alle som ønsker å kjøpe? Redaksjonen, hører dere?

Del på: