En sorg som ikke ville slippe taket

Siden jeg begynte å lete i bestemors historie har jeg lært svært mye om hvordan en hendelse kan prege en familie i generasjoner, og hvordan vi kan arve våre forfedres traumer. Dette er en tematikk jeg nå er i ferd med å utforske, og som jeg vil komme tilbake til i samarbeid med fagpersoner innenfor traumeterapi. Jeg ser fram til å dele dette arbeidet når tiden er inne.

I seneste nummer av Tara forteller jeg om bestemor og hemmeligheten jeg fant i Riksarkivet. Hvorfor det var så umulig å gi slipp på sorgen. I salg fra fredag 12. januar!

Å bære sorg hele livet

Dette innlegget om sorg, og om å sørge over en mor et helt liv, ble første gang publisert 26. april 2013. 

Min bestemor var kjent som en spesielt talefør og taleglad person, men en ting ville hun overhode ikke snakke om: Sin mor som døde så alt for ung. Når foreldre eller barn dør fra sine kjære, er tapet stort for den som må bære det. Slik har det alltid vært, men allikevel er det store forskjeller på hvordan vi håndterer sorgprosesser nå kontra for 100 år siden. Ved spesielle tilfeller og ved ulykker i dag kan vi heldigvis få hjelp til å bearbeide traumene, med krisepsykiatri, gruppeterapi eller annen psykologhjelp. Vi snakker ut om sorgen og om savnet i fellesskap. Vi tar barna med i sorgarbeidet og minnes våre kjære med lys og blomster. Sammen får etter hvert sorgen mindre skarpe kanter. Blir litt mindre utmattende og vi lærer å stå i bølgene som fortsatt vil komme skyllende over oss med ujevne mellomrom.

Sørgeklær for å vise at du bar sorg

I 1912 fikk barna svarte sørgeklær, slik at alle skulle se at de var i sorg. Det het seg at man bar sorg, men det var sjelden noen som forsøkte å løfte byrden av barna. Som snakket med dem, spurte hvordan de hadde det, som tok dem til seg og ga dem varme. Ingen viste dem at de ble sett. Antakelig tenkte de at barn var for unge til å kunne føle sorg, og at barn neppe forsto noen ting av det som foregikk rundt dem. En person var gått bort, men det fantes som regel en slektning som kunne stille opp og dekke barnas behov for mat og klær. Det er ikke til å undres over at bestemor aldri ble ferdig med å sørge over moren. Hun hadde aldri fått gråte ut den fortvilelsen hun må ha følt så sterkt på.

Den rosa silkerosen

Detaljene om ulykken da min oldemor døde har alltid vært litt vage, og jeg tror det er grunnen til at jeg var så nysgjerrig på denne historien. Det var vel nesten slik at det eneste bestemor ville fortelle om moren var at hun var vakker, og ”mye penere enn henne selv”. Moren hadde nemlig lang, smekker hals og høy panne (bestemor pleide alltid å være opptatt av om vi hadde høy panne. Det var visst noe forfinet ved det). Hun tørket kjærlig støv av bildene av foreldre sine, de hang på ”anetavlen” i stuen, og særlig dvelte hun ved morens bilde. Det var stukket en rosa silkerose bakom et av dem, og jeg syntes det ga bildet en ekstra verdighet.

Vakre Jacobia tittet altså ned på oss oldebarna fra stueveggen, slik hun hadde sett barn og barnebarn vokse opp gjennom mange tiår, men hun var og ble et uinntagelig og sårt minne fra en fjern fortid ingen andre enn bestemor selv hadde levd i. Og med det lukket bestemor minnet og sorgen inn i hjertet sitt, uten noen idé om hvordan hun skulle klare å slippe den ut igjen.

Oldemor Jacobia og lille Randi, 1902-1903

I dag vet jeg en del om hva det var hun egentlig gikk og bar på, og jeg ser at det ligger mye forløsning på mange plan i å forstå slike sammenhenger. Vet du egentlig hvilke hemmeligheter som ligger i din familie?

Etterord

På sett og vis klarte bestemor å legge fra seg sorgen da hun endelig forsto hva dette skriftstedet fra Bibelen betød: «Følg du meg, og la de døde begrave sine døde» (Matt 8, 22), noe som for meg bare ble enda mer underlig. Les mer om det her.

Del på: