Calendula Sisterhood – årsaken til alle mine utradisjonelle valg

Calendula Sisterhood er stiftet, med visjon om å bli en internasjonal organisasjon: et verdensomspennende nettverk – et sisterhood – der formålet er å styrke kvinners egenverd og kompetanse. Dette skal vi gjøre gjennom å gi støtte til utdanning, opplæring og gründerskap, samt ved å bygge nettverk med andre sterke kvinner over hele verden.

Calendula Sisterhood: Akkurat nå føles det som om jeg er i ferd med å ta det viktigste skrittet noensinne. At dette er målet og meningen med de snart ti årene med dypdykking i bestemors historie. Shoot for the moon. Even if you miss, you’ll still be among the stars, er det noen som sier. Ok, da går vi for det, sier vi!

En flamme ble tent, og den brenner ennå

Jeg har lyst til å ta deg med tilbake til begynnelsen av dette tiåret, denne reisen, som det har blitt så populært å kalle slikt. Derfor blir også dette innlegget fullt av lenker slik at du selv kan klikke deg inn og følge den, i ord og bilder. Det som er helt klart er dette:  Man vet aldri hvor inspirasjonen og viljen til endring kommer fra. Selv fant jeg den i min egen familiehistorie. Med bestemor som vår nærmeste nabo, med alle hennes historier fra et langt liv, var grunnlaget egentlig lagt – uten at jeg ante noe om det da jeg vokste opp.

I 2007 arvet jeg et postkortalbum hun fikk som liten jente på begynnelsen av 1900-tallet, og det var i dette jeg begynte å lete etter historien hennes. Da jeg til slutt fant det bestemor aldri ville fortelle, og det i selveste Riksarkivet, så jeg at her lå det en historie som var verdt å dele. Selv om jeg hadde jobbet som tekstforfatter i over 20 år var det likevel nokså overraskende at jeg ga meg i kast med en roman. Ringrosen ble antatt og utgitt i 2014.

 

Bestemors tankefrø har slått rot

Jakten på min bestemor Randis historie har for meg brakt med seg en oppvåkning rundt hvem jeg er og hva som er viktig for meg. Da Randi var bare 16 år tok hun et ukonvensjonelt valg om å bli lærer, til sin fars store fortvilelse. Hun så seg aldri tilbake, men kjempet hele livet for sin vei og det hun trodde på. I hennes engasjement for rettferdighet, for barn og kvinner, og deres rett til skolegang og utdanning ser jeg nå et lignende engasjement i meg selv. Tankefrøene hun sådde i meg da jeg gikk på «bestemorskolen» har slått rot. Nå er de i ferd med å vokse seg både sterke og livskraftige. Målet for arbeidet mitt har derfor aldri vært å klare å fullføre en trilogi – men å skape noe mer, noe som kan bidra til en endring i verden.

Et lite dikt på et gulnet papir endret alt

I bestemors memoarer fant jeg engang et dikt som het «Ringrosen». Så vakkert beskrev det historien om ringblomsten som ikke var god nok til å få være med i buketter til verken bryllup eller begravelse. Aldri var ringrosen god nok. I sin fortvilelse spør den til slutt Gud om heller ikke han elsker henne? Da svarer Gud at selvsagt gjør han det, for «du er den mest verdifulle av dem alle. Du bærer alle frøene med deg, og selv om man rykker deg opp med roten, vil du alltid komme tilbake».

Romanen Ringrosen kom ut på et etablert forlag, men etterhvert ble det stadig klarere for meg at jeg måtte eie rettighetene til min egen familiehistorie selv. Noe som kanskje var enda viktigere var at jeg så at bøkene var i ferd med å bli verktøy jeg kunne bruke for å snakke om noe mye større. Det latinske navnet for ringrose, ringblomst, er Calendula Officinalis. Da jeg bestemte meg for selv å stå for utgivelsen av Tideverv, var det helt naturlig å kalle forlaget Calendula.

Calendula Sisterhood er årsaken til alle mine valg

Endelig har Calendula-familiens nyeste frø slått rot: Calendula Sisterhood er offisielt stiftet i samarbeid med Camilla Brox. Som tekstforfatter har jeg jobbet med Camilla i svært mange år. Nokså raskt så vi at vi delte svært mange verdier, i tillegg til at vi begge hadde et ønske om å bidra til en endring i verden. Faktisk var det Camilla som i sin tid ba meg starte en blogg så jeg kunne dokumentere arbeidet med å lete etter historien. Dagen etter opprettet jeg «Da Siam sank». Første innlegg finner du her. (Selv om jeg har flyttet innholdet til disse sidene, ligger den orginale bloggen fortsatt ute).

Jeg er svært takknemlig for at Camilla – med sitt brennende engasjement og sin unike kompetanse – nå ønsker å være med å bygge opp en organisasjon som har til formål å styrke kvinners egenverd og kompetanse. Dette gjennom støtte til utdanning, opplæring og gründerskap, samt gjennom nettverk med andre sterke kvinner over hele verden. Vi ser også at ved å samarbeide med de store organisasjonene i stedet for å bygge opp tung infrastruktur selv, får alle mer ut av hjelpekronene. Vi skal støtte organisasjoner, som for eksempel Care Norge, til å kunne hjelpe enda flere kvinner – slik at de kan hjelpe seg selv.

Calendula Sisterhood skal hjelpe kvinner til å hjelpe seg selv

Visjonen vår er stor og hårete, men ALT begynner med en tanke. Vi har sådd vårt frø. Spiren skal nå få vokse seg stor og sterk, for vi ser den som både viktig og nødvendig. Med alle de utfordringer menneskeheten nå står overfor rundt klimaproblemer og overbefolkning, kan vår egenkraft synes viktigere å finne tak i enn noensinne. Vi må endre oss, vi må endre vårt tankesett og våre handlinger – for at jordkloden skal bestå, slik vi har kjent den i millioner av år.

Det samfunnet jeg beskriver i bøkene om Randi er på mange måter det samme som mange kvinner i verden lever i nå i dag. Likheten mellom Norge for 100 år siden og mange land i verden i dag er store, og dessverre er det mange jenter som har en svært brutal hverdag, blant annet i India. De nesten daglige historiene om gjengvoldtekter av ungjenter er så skremmende at de er vanskelige å ta inn over seg. Det mange av disse jentene drømmer om er kun å få seg en utdannelse, forsørge seg selv og familien sin og leve et liv i respekt. Når jenter får utdannelse øker mulighetene for veldferd og fred i resten av samfunnet rundt dem fordi jenter og kvinner alltid vil sette sine barn og deres interesser først.

Det finnes en kraft til endring i oss alle. La oss sammen lete den fram – og så ta den i bruk!

Les mer på nettsiden til
Calendula Sisterhood!

 

 

Del på:

4 Comments on “Calendula Sisterhood – årsaken til alle mine utradisjonelle valg

  1. Hei Gerd! Tusen takk for det. Vi gleder oss og er veldig spente på alt som ligger foran oss. Det er uendelig deilig å kunne lande et prosjekt man har tenkt på så lenge – samtidig som alt er veldig nytt, uvant og uutforsket. Men, er det ikke slik man lærer da? 😉
    Beste hilen fra Lena

    • Hei Petrus! Takker og bukker etter beste evne. Det er deilig å endelig kunne fortelle hva jeg ønsker med alt dette. Vi får ta en teprat igjen når vi har landet litt, hver på vår kant. Eller kanskje du skal på indieforfattertreff? Hilsen Lena 🙂

Kommentarfeltet er lukket