En onkel i Amerika dør – 105 år gammel

Det viste seg å være vanskelig å finne logikken i historien gjennom albumet, siden kortene ikke sto kronologisk. Jeg kjente noen viktige årstall og hva som hendte da, men jeg var så nysgjerrig på alle detaljene i mellom. Hva skjedde etter at oldemor døde? Hvordan levde familien før det? Når reiste de egentlig til Amerika?

Brev fra Amerika
Jeg husker bestemors glede når hun fikk brev fra broren sin i Amerika. Han skrev alltid på den samme skrivemaskinen, der den ene tasten gjorde et hopp i forhold til de andre bokstavene. Språket var gammeldags, etter ca 1910-normen, ispedd mange engelske ord. I mange år sendte han henne National Geographic, og jeg husker spesielt en utgave med et sorthvitt bilde av en jernbanevogn på forsiden. På bildet hadde hun tegnet et stort, rødt kors med en tusj. Enten var bildet fra der moren hennes hadde omkommet, ellers så minnet det henne på noe. Jeg vet ikke, men det gjorde et sterkt inntrykk på meg.

Når slekten er bare et klikk unna
Bestemor døde i 1999, nesten 97 år gammel. En dag i fjor høst forteller min mor meg at nå var bestemors bror, Philip i Amerika også gått bort. Han ble 105 år. «Vi må sende familien et kondolansebrev. Kan ikke du ordne det, Lena?» Enda bestemor i alle år hadde hatt et nokså nært forhold til broren sin, tross den lange avstanden, hadde ikke vi andre vært så flinke til å følge opp etter hennes bortgang. Men bestemor hadde også en halvbror i Stockholm, Trygve, og han hadde både kontakt og adresse til sønnen til Philip. Jeg hadde truffet Trygve ved et par anledninger, men jeg hadde bare vært en jentunge da, og dette var de voksnes besøk. Det raskeste er vel å finne adressen til Trygve på nettet, tenkte jeg, og googlet ham. Jeg kan vel si at det har vært ett av mine aller beste nettsøk.

Jeg fant nemlig mannen som hadde brukt store deler av sitt liv til å lete etter den samme historien, og trengte ikke lenger lese de gamle postkortene.

Del på:

One Comment on “En onkel i Amerika dør – 105 år gammel

Kommentarfeltet er lukket