En skatt dukker opp

Jeg skulle så gjerne hatt flere timer i døgnet, for jeg rekker ikke å jobbe med alt jeg gjerne ville. Jeg har en stor jobb på gang for SpareBank 1, og det er både morsomt og spennende. Samtidig er det henting på SFO, middag, være mamma, rydde og ordne. Det har blitt en del kvelder nede på kontoret, men noen ganger må jeg bare plane ut foran TV. Klarer ikke å tenke hele tiden heller, men jeg kjenner at dette prosjektet haler og drar i meg. Jeg vil egentlig bare dypdykke. Snart, snart.

Besøk er derimot et hyggelig avbrekk. Et besøk jeg har gledet meg til er fra min tante Margrethe, som bor i Mandal. Hun er et flott og hjertevarmt menneske jeg er svært glad i, og så husker hun så mange ting som bestemor har fortalt fra livet sitt. Det er gull! Men denne gangen hadde hun med noe som glimret enda mer: Bestemors opptegnelser fra sitt liv. Jeg hadde hørt at hun hadde skrevet ned en del av historiene sine, men jeg trodde virkelig ikke det hadde et slikt omfang. Tre tykke skrivebøker med sirlig lærerinneskrift. Slik starter den første boken, datert Råde 17/2 75: «Kjære Barn! Nu vil jeg forsøke å skrive et brev til dere alle fire. Det skal være litt av hvert av det jeg kommer på. …[..] Foreløpig har jeg bare fått lest litt, men her er mye fra både livet i Lofoten, hvordan hun kom dit og ellers mye fra tiden i Kragerø.

Tante hadde brutt sitt eget prinsipp om at bøkene ikke skulle ut av hennes hus. Det er jo dessverre slik at man ikke alltid får igjen det man låner ut. Heldigvis forsto hun hvor viktig kilde dette er for meg, og tok dem med. Jeg lover å behandle dem med største forsiktighet, og har rett og slett tenkt til å skrive dem av. Det er utrolig greit å ha informasjonen digital, selv om jeg ser at det blir litt av en jobb.

Det er utrolig hvordan ting bare dukker opp i denne prosessen, og det er utrolig at ting eksisterer ennå. At det finnes både brev, beskrivelser og ikke minst tidsvitner, som Trygve, som kan fortelle med egne ord hva som tidligere er fortalt i slekten eller selvopplevd. Jeg tror det er en mening med det, og kanskje jeg skal fortelle mer om den delen av dette oppdraget en gang. Jeg kjenner en vidunderlig dame som sier: Hele universet er ren matematikk, det finnes ingen tilfeldigheter. Det tror ikke jeg heller lenger.

Del på:

2 Comments on “En skatt dukker opp

  1. Så flott tante Margrethe tok med bøkene. Jeg tenker jo at jeg kunne hjulpet deg med avskrift av bøkene, er kanskje bare litt langt unna…….????

  2. Ja, jeg husker når mamma overtok disse bøkene, jeg satt og leste og leste……Synes det er bare sååååå interessant å følge den videre utviklinga…..:))

Kommentarfeltet er lukket