Historien om da «Siam» sank

Her kommer endelig en liten hilsen til dere som faktisk tar dere bryet med å titte innom her nå og da for å sjekke om det har skjedd noe mer. Med historien. Med jakten. Eller med bokmanuset?

Svaret er ja. Og ja. Og ja. Siden i høst har jeg jobbet videre på mange plan, både med manuset og med å formidle det jeg har funnet til familien min. Jeg har tatt nok et skritt nærmere den fjelltoppen som gir meg så utrolig mye bedre oversikt over hva dette handler om. Og utsikt gir innsikt. Dette handler om familiehemmeligheter. Det finnes noen i alle familier, bare tenk på din egen familie. Hva er den mørke tingen ingen vil snakke om, men som alle vet ligger der og ulmer. Hvis temaet kommer opp, er det snart en finger som peker og stemmer som hysjer: ”Nei, det snakker vi ikke om». Et familietraume kan ligge fire generasjoner tilbake, men fortsatt prege oss som lever i dag.

Vit at det er mulig å finne ut av det, og du trenger faktisk ikke gjøre det på min tålmodighetskrevende lete-finne-måte. Forløsning av familietraumer er et eget fagfelt som jeg ikke tidligere har kjent til. Nå vet jeg litt mer om det, og ikke minst hvor viktig det er å la trollene sprekke. Det skjer noe når vi innser at vi ikke er satellitter som svever rundt uavhengig av andre, men at vi er knyttet til våre forfedre på et genetisk cellenivå. Og det er fra dette planet vi må ta tak hvis vi virkelig vil rydde opp i livet vår. Jeg har funnet ut mer om min bestemor enn det jeg trodde var mulig. Jeg har også erfart at det har vært godt å få formidlet resultatene av jakten min til familien, og spesielt til dem som sto bestemor nærmest. Sannhet gir forståelse, og når vi forstår kan vi også tilgi hverandre.

Bark Siam

Staalbark ”Siam”. Kjenningssignal H. R. B. S. Sjøsatt oktober 1889 ved Grangemouth Dockyard Co, Grangemouth for regning A. O. Lindvig m.fl. Kragerø. Tonnage: 658 brutto, 630 netto, 587 under dekk. Dimensjoner: 175,0’ – 32,0’ og 17,2’. Rigg: Enkle bramseil og roiler. Enkel klyvebom. Skrog I dekk, Bakk 7 tons, Poop 51 tons.

Det ligger i tiden at alt skal frem i lyset, og nå er det min tur. Jeg har også skjult sannheter for dere. Da jeg opprettet bloggen kalte jeg den ”Da ”Siam” sank”, men dere har aldri fått vite hva som virkelig skjedde da ”Siam” forliste utenfor Fenwick Shoals, Delaware i USA i 1896. Det er på tide å lette på sløret. Min gode venn og grandonkel, Trygve på 91 (som jeg fikk julehilsen på mail fra for et par dager siden), har i sine memoarer skrevet om det dramatiske forliset. Min oldefar er Trygves far, og det er han Trygve refererer til her:

”Etter en tid på sin onkels båt, kom far over på barken ”Siam” – et skip med tre master, ifølge min halvsøster Randi, hvor kapteinen het Johannes Jacobsen. Som vanlig var på den tiden hadde kapteinen sin familie med på visse reiser. Ombord fantes kapteinens datter, Jacobia. Utenfor Philadelphia kom de ut i en storm, og båten forliste. Far hjalp til med redningen av både kapteinen og hans datter – hvilket førte til at far og Jacobia Jacobsen fant hverandre.”

Oldefar Philip var med og reddet kapteinens datter, min oldemor, og de to ble forlovet i etterkant av forliset. Det har hendt at jeg har tenkt at det var på ”Siam” at hele historien startet, og siden jeg til tider har vært mer eller mindre besatt av researchbasillen, måtte jeg tidlig se om jeg kunne finne ut mer om ulykken. En dag googlet jeg rett og slett ordene ”bark” og ”Siam”. Første treff fikk håret formelig til å reise seg:

Siam2

Nyhetsklipp fra New York Times, 1896

Det sto om forliset i New York Times den 18. mars 1896. Det var slett ingen storm, som jeg hadde trodd, men tett tåke. Og det sto at hele mannskapet ble reddet, også kaptein Jacobsens datter! Jeg hadde ikke trodd at det var mulig å ha slik flaks. Plutselig gikk hendelsen fra å være en gammel fortelling, noe som nesten kunne beskrives som et sagn eller en myte, til å bli en virkelig hendelse. ”Siam” sank, men mine oldeforeldre forlovet seg, og jeg tror virkelig de elsket hverandre.

Her er den høytidelige rapporten som ble sendt den norske stat etter forliset. Dessverre fulgte ikke mannskapslisten med. Det kunne vært spennende å vite hvem som var med på denne dramatiske turen!

– – –

Nå er det snart 2013. Jeg tror det blir et svært spennende år, og jeg gleder meg til hva det vil bringe av nye oppdagelser og nye utfordringer. Men først er det jul, en tid for varme, omtanke og kjærlighet. Jeg ønsker dere alle en deilig julefeiring med venner og familie. Kanskje blir det en mulighet for å spørre litt rundt om de familiehemmelighetene også?

Del på:

4 Comments on “Historien om da «Siam» sank

 1. Önskar Dig och dina pojkar en riktigt God Helg.
  Ser fram emot att få läsa mer och det är ju ett stycke historia som är spännande läsning i dag.
  Har jag tackat för vår vistelse i stugan? Det var några fina dagar vi hade.

  Hälsningar
  Berit

  Skickat från min iPad

  19 dec 2012 kl. 10:37 skrev «Da Siam sank» :

  >
  >

 2. Kjære Lena! Og her kommer ennu et innlegg som kan kanskje stimulere din forsker trang: Først et spørsmål Har du fått årets «Historieglimt 2012» fra Kragerø og Skåtøy Historielag? Jeg har fått den hver Jul siden året 2005 – og er min viktigste kilde til Kragerø`s spennende historie. Men det var ikke fremst Siam-forliset jeg ville dra din oppmerksomhet til. Det var faktisk min egen korte skolegang i Kragerø som får meg til å sende deg et e-mail som jeg antar vil intressre deg: På side 33 i Historieglimt 2012 finnes et bilde av Randi Svendsen! Det er litt vanskelig å si hvem som er Randi, hun sitter nemlig på en trapp foran gynmastikksalen sammen med endel av elevene i fjerde middel 1918. Håper dette kommer frem til deg. Datorn har omformet layout på teksten.

  Beste hilsner Trygve

Kommentarfeltet er lukket