Hus har også historier

På tirsdag var jeg igjen på biblioteket for å lete i gamle aviser på mikrofilm, siden avisene forteller meg mye om livet og miljøet i gamle Kragerø. Denne gangen var det avisen Vestmar, som var venstreradikal. Bestemors familie holdt den mer konservative Kragerø Blad, men jeg synes at Vestmar speiler mye av livet til også de litt dårligere stilte i Kragerø. Og jeg vet at min oldemor Jacobia hadde et stort hjerte for disse.

Solbakken i Kilen til salgs!
Noe annet som er morsomt å lete etter er dokumentasjon og spor etter hendelser i familien. Bestemor forteller på opptaket med Trygve fra 1974 at de flyttet inn på Solbakken i januar 1914. Derfor tenkte jeg kanskje at jeg kunne finne en annonse for Solbakken allerede på høsten 1913. Men jeg ble litt overrasket, for første annonse sto allerede 14. juni. Dermed antok jeg at de nok hadde flyttet litt tidligere enn hun husket. Men det ser ikke ut for at det har vært noe særlig napp for selgeren, for hele sommeren og utover høsten ble Solbakken jevnlig lagt ut for salg. Hele 42 (!) ganger har jeg funnet salgsannonser, både fellesannonser med andre hus eller alene. Den 16. desember 1913 står siste annonse, og jeg kan tenke meg at det var da min handlekraftige oldefar var kommet hjem fra sjøen og så at Solbakken var til salgs. Bestemor forteller nemlig at faren så annonsen i avisen og straks tok kontakt med Thorgny Hoel, som var forretningsfører. At hun til og med husket hvem som hadde salget på huset er helt utrolig, hun var faktisk bare 11 år gammel. Dermed stemmer det nok at de flyttet inn i januar 1914. Her er den siste versjonen av annonsen, nå med fingre som peker på prisen, 6000 kroner:

Annonse for Solbakken i avisen Vestmar desember 1913

Ellers har jeg i Folketellingen for 1910 funnet ut at det er en gartner ved navn Paul Hetland som eide huset på dette tidspunktet. Bestemor har fortalt om en gartner Hetland som pleide å hjelpe dem i hagen (og som hadde vært modell for Edvard Munch). Altså kom han tilbake og jobbet i hagen på huset han selv engang hadde eiet. Sikkert litt trist, og særlig hvis han ”måtte” selge det. Huset ble i alle fall satt godt i stand av oldefar, som hyrte inn både malere og tapetserere. Da jeg for et par uker siden kjørte fordi Solbakken for andre gang på kort tid, var også det siste uthuset ferdig restaurert. Ellers sto en container i gården, full av det som forhåpentligvis bare var søppel. Det er mye sannhet i det at du aldri blir ferdig med å pusse opp et hus. Og selv om noe kanskje forsvinner ut av huset, legges det hver gang noe til historien.

Hva vet du egentlig om ditt hus?

Del på:

3 Comments on “Hus har også historier

  1. Heia! Helt utrolig hva det går an å finne ut nesten 100 år i ettertid, det er jo helt fantastisk at gamle aviser etc har blitt » microfilmatisert»!!

  2. Er imponert over hva du finner ut av – og at du klarte å ikke stikke hodet opp i den containeren!
    Sånn i ettertid hadde det nok lønt seg med et bilde av huset i salgsannonsen og ikke bare en pekefinger. Men fint for bestefaren! Ellers vet jeg litt om mitt eget hus: Det heter også Solbakken … Lykke til videre.Jeg gleder meg til å følge saken.

    • Takk for det, Gro! Hadde det ikke vært en mann der også, og midt på dagen, hadde jeg kanskje fulgt ditt eksempel som «containerdetektiv». Hadde vært veldig fristende, i alle fall… Tror også annonseavdelingen kunne hatt ett og annet å lære av en erfaren AD her, men de pekefingrene er faktisk helt unike. Så de ikke på andre boligannonser, bare på annonser som «Et godt parti spadsersko er kommet inn» eller «Alt i drakte og hatte fra Christiania». Det er egentlig et lite eventyr å sitte og titte i disse gamle avisene. Tror jeg må legge ut noen av morsomhetene jeg fant.

      Ellers håper jeg Solbakken din har funnet tilbake roen. Det er et godt navn på et hus, synes jeg!

Kommentarfeltet er lukket