I en eske på et loft

På mandag var jeg på besøk hos min tante. Ja, hun som har oppbevart det meste av innholdet i bestemors skatoll, så jeg må innrømme at jeg hadde en ørliten agenda med besøket… Jeg har jo tidligere fortalt om innholdet i den lille brune kofferten, om alle brevene, bildene og alle andre små puslespillbiter, som ikke bare får ting til å falle på plass – men faktisk utvider hele bildet. Jeg visste at det skulle være mer på loftet hennes, men det er ikke alltid man har lyst og ork til å grave seg ned i fortiden. Ikke alle andre har det, i alle fall. Jeg har vel egentlig alltid lyst!

Men dette var dagen, og lykken er at dette loftet er stort, luftig og tørt. Tante visste nokså nøyaktig hvor tingene sto, så det var bare å bære alt ned. Det boblet i brystet på meg, hva kom vi til å finne nå? På toppen lå en rekke fotoalbumer. Alt fra tante Sevys sitt gamle grønne, til bestemor Randis eget album fra hun var ung. Her var albumer fra tiden med småbarn i Lofoten – og ikke minst dem fra min egen barndom, der bestemor ser ut slik jeg husker henne. Disse albumene pleide jeg ofte å sitte og titte. Nå er det falmede minner som plutselig setter ting i perspektiv.

På Bestemorskolen
Noe annet som plutselig satt meg mange og tretti år tilbake, var en av kladdebøkene fra Bestemorskolen. I et av mine første innlegg fortalte jeg om Bestemorskolen, og om hvordan bestemor på kyndig lærerinnevis tegnet og fortalte til oss barnebarna. Bokstavelig talt.

Fra juletentamen, Bestemorskolen 1973

Er det en blid Jomfru Maria som holder Jesusbarnet, mens kamelen svetter i varmen?

Jeg fant Julebok for 1973, der hele juleevangeliet er beskrevet med enkle tegninger. Selv har jeg dekorert litt her og der, og bak i boken er mine egne tegninger. Barndomsvenninnen min fikk også være med på Bestemorskolen, og hun har dermed også fått tegne litt. For ikke lenge siden traff jeg henne tilfeldig etter mange år. Hun fortalte meg at noen ganger, når ikke jeg var hjemme, hendte det at hun stakk innom og lekte litt hos min bestemor. Ja, hvorfor skulle hun ikke det? Bestemor satte alltid pris på selskap, hun!

En lykkelig familie
Etter som jeg sorterte alle brev etter avsender, la gamle og ”nye” bilder hver for seg og alle kvitteringer og regninger i en pose, fant jeg en kopi av et bilde som betyr svært mye for meg, men som jeg bare har hatt elektronisk. Det er tatt noen få år før bestemors mamma dør, antakelig i Cardiff mens familien var med pappa på reise i utlandet.

Mamma, pappa, lillebror og Randi på reise i Europa. Kanskje i 1909.

På baksiden har mamma Jacobia skrevet hilsen til faren sin og resten av familien der hjemme. Mor er stolt og rank, sikkert med ny hatt kjøpt på turen. Far er myndig, men har skjøvet kasjetten litt bakover med et lite smil. Lillebror Philip er en smule sjenert over situasjonen – mens bestemor Randi er glad og full av liv. Hun springer nesten ut av bildet! Ikke  visste de hva som ventet dem.

Del på:

3 Comments on “I en eske på et loft

  1. Tenk at nå har jammen jomfru Maria grønne Hunterstøvler også! Visste ikke at du var slik en illustratør, Lena!
    Må ha vært spennende å finne både hennes og egne små notater. Du ligner litt på denne Randi, synes jeg. Lykke til videre!

    • Takk skal du ha! Ja, familielikheten henger i nedover i slektsleddene. Ser f.eks. godt at Håkons datter, Mina, ligner på barnebilder av bestemor. Særlig det som ligger på forsiden av bloggen. Morsomt!

Kommentarfeltet er lukket