I en storslagen redervilla på Bygdøy

Denne uken ble det kjent at Canadas ambassadørbolig på Bydøy endelig er blitt solgt for den nette sum av 110 millioner kroner, 20 millioner rimeligere enn hva opprinnelig pris sommeren 2012. Hvem har råd til å kjøpe noe slikt, tenker jeg? Hvem skal bo der? Jeg vet ikke, jeg vet bare hvem som bodde der først, før alle de canadiske ambassadørene, før diplomatiets inntog. Jeg kjenner faktisk litt til ham som bygde dette gigantiske huset i Bygdøynesveien 15. I Aftenposten blir huset beskrevet slik:

«Ambassadørboligen for den canadiske stat de siste seksti år er et enestående stykke norsk arkitekturhistorie fra 1916, og byr på storslagen eleganse, delikat atmosfære og en enestående beliggenhet. Eiendommen inneholder et hovedhus på 1237 kvadratmeter i bruksareal og en portnerbolig på 260 kvadratmeter bruksareal. Totalt er tomten på 15.950 kvadratmeter. Boligen ble tegnet av arkitekt Carl Christian August Michalsen, og ble ferdigstilt av arkitekt Otto Legaard Scheen. Villaens første eier var skipsreder Ambrotius Olsen Lindvig.» Det stemmer, bortsett fra at fornavnet faktisk staves Ambortius.

Ambortius Olsen Lindvig

 Ambortius Olsen Lindvig

A.O. Lindvig – min oldefars sjef
I min research har jeg lest en del om denne mannen som min staute oldefar Philip Svendsen arbeidet for i alle år, først som styrmann, så som kaptein, og til slutt som Marine Superintendent for Latin America Line i San Francisco, Lindvigs linjefartsrederi i San Francisco. Når Lindvig bestemte noe, utførte min oldefar ordre etter beste evne. Fortsatt kan man lese brevkorrespondansen min oldefar hadde fra kontoret i San Francisco til rederen i den norske hovedstaden. Han skrev nemlig alltid med blåkopi, og disse kopibøkene har blitt tatt vare på av oldefars sønn som fortsatt lever, min grandonkel Trygve.

Kopibok

Min oldefars korrespondanse med Lindvigs rederi

Trygve blir snart 93 år, men er fortsatt aktiv. Jeg fikk mail av ham senest i forrige uke. I 2010 skrev han denne artikkelen i Kragerø Blad Vestmar om Lindvig og hans båter i USA.

Huset på Bygdøy ble bygget i 1916, altså midt under 1. verdenskrig. I 1913 flyttet Lindvig rederivirksomheten fra Kragerø til Kristiania, og høsten 1916 sendte han min oldefar over Atlanteren for å sondere mulighetene for skipstrafikk på vestkysten. Det kan ikke være noen tvil om at Lindvig tjente gode penger i disse årene. Det vitner i alle fall villaen hans om. Og selv om ikke min oldefar var i denne ligaen, var det allikevel i utkanten av denne sfæren at min bestemor, lille Randi, vokste opp. Hun jeg nå har skrevet en roman om.

Hvordan jeg tror Randi hadde det oppe i alt dette kan du få lese om i boken min, «Ringrosen. Jakten på en sannhet». Den kommer ut til høsten, og det er jammen ikke lenge til!

Del på:

3 Comments on “I en storslagen redervilla på Bygdøy

  1. Hva du kan fortelle. Morsomt med huset på Bygdøy og oldefaren din og noen opplysninger om det han utrettet. Nå gleder jeg meg til boken om din bestemor, som kanskje beskriver ham også. Takk for at du røpet tittelen, som åpner historien. God helg! Hilsen Rita

  2. Jeg hadde ingen aning om A.O. Lindvig bodde i et så fint slott på Bygdøy. Forstår at Pappa hadde stor respekt for sin närmeste sjef!

    Jeg bøyer meg i ærefrykt!

    Trygve

Kommentarfeltet er lukket