Jeg har begynt å skrive!

Det er jo ikke nytt at jeg skriver, det er ikke det jeg mener. Jeg har jo faktisk levd av det i ganske mange år. Skrevet lange brosjyrer, korte flyere, plakater, annonser, radiospots, voice overe, en del intervjuer, referansehistorier for kunder… Jada! Gi meg et oppdrag, og jeg har vært strålende fornøyd! Som jeg sa innledningsvis i denne bloggen; Jeg har aldri hatt lyst til å skrive noe skjønnlitterært – og jeg har aldri hatt lyst til å bli forfatter. Nå har jeg begynt å skrive bok. Om bestemor.

Morslykke 1903. Oldemor Jacobia med bestemor Randi.

Så deilig at vi ikke vet hva livet kan overraske med, så blir liksom hele prosessen med å oppdage nye ting så vannvittig deilig, spennende og så full av frustrerte tanker. Tør jeg det, da? Kan jeg det, da? Nå har jeg ikke bare bestemt meg for at det kan jeg, jeg gjør det også. Jeg har begynt å skrive, og jeg elsker det! Å tenke tanker som jeg håper kan gi et noenlunde sannferdig – eller rettere sagt – troverdig bilde av hvordan det var som 10-åring å miste mammaen sin i en grusom ulykke. Kjenne på sorgen, savnet, det uforståelige i situasjonen, ansvaret for lillebroren, usikkerheten i hva som ville skje videre. Følelser som tar pusten fra deg. Jeg har jo ikke opplevd noe slikt. Da pappa døde var jeg blitt voksen, skulle ha mitt andre barn, hadde familie. Allikevel var jeg bare en liten pike som med stor sorg så at pappaen min forsvant mer og mer for hver dag. Slikt er tunge saker å handskes med i vår alder. Hvordan er det ikke for et barn?

Som jeg har snakket om før har jeg en rekke gode hjelpere med i denne prosessen. Fantastiske mennesker som tror på meg, heier og ikke minst rådgir meg. Siden jeg rett og slett ikke har skrevet bok før (og altså heller aldri har hatt tanker om å gjøre det), er det godt å kunne reflektere over hvordan de ulike tipsene kan passe i forhold til mitt prosjekt. Til syvende og sist er det jo jeg som må ta avgjørelsen, jeg skjønner jo det. Gode venner har igjen gode venner, og en av disse igjen er litteraturviter og tekstkonsulent. Hun er vant til å lese manus for forlagsbransjen, og vi har lenge snakket litt om at jeg skulle sende noe til henne for gjennomlesning. Jeg må bare innrømme at det var med skrekkblandet fryd jeg sendte de første, spede forsøk, for dette er rimelig langt unna produkttekster til brosjyrer og nettsteder. Det var derfor fantastisk deilig at hun likte mye av det, i hvert fall nok til at hun syntes jeg skulle fortsette. Hurra!

Jeg har egentlig flere deilige hemmeligheter på lager, men jeg tror ikke jeg kan si mer nå, bortsett fra: Hurra! Hurra!

Del på: