Kaffebesøk i all slektskapelighet

Dette blir et innlegg om tipp-tipp´er og andre slektninger. Jeg trodde nemlig jeg kom fra en utdødd Kragerø-slekt, at det ikke var flere igjen i denne kystbyen som nedstammet fra tipp-tippenes høvding, Philip Weisser og fru Micheline f. Børresen (fra Halden!). I neste rekke kom de tre søstrene Weisser som giftet seg med de tre brødrene Svendsen, og det ene paret er altså mine tipp-oldeforeldre.

Hjemme hos firmenning Weisser

Med felles familieopphav
Nå har jeg funnet slektninger i Kragerø, jeg har til og med vært på kaffe hos firmenningen min. Joda, jeg er enig i at vi ikke akkurat er tjukke slekta, men når man har familiebilder av de samme forfedrene, skjønner man jo at vi henger i hop. Faktisk fikk jeg en kopi av vår felles anetavle helt tilbake til Olav den Hellige, og dermed Harald Hårfagre (som det jo sies at vi alle stammer fra). Når jeg kjenner det rykker i det royale meg, skjønner jeg jo nå hvorfor.

Disse Svendsen-brødrene hadde en kusine som giftet seg med broren til søstrene Weisser (henger du med, vi snakker skikkelig inngifte her), og familien Weisser bor i dag bare et steinkast unna der familien opprinnelig bodde i Biørnsborgbakken i Kragerø. At jeg fant slekt der er en annen historie.

Fantastisk morsomt å få sitte og høre på to innfødte Kragerø-damer

Et møte med to fantastiske historieformidlere
Jeg har nemlig kontakt med en kjempehyggelig dame i Historielaget, Edith Thiseth. Henne kan jeg spørre om små og store ting jeg lurer på fra gamle dager, hvordan foregikk for eksempel en begravelse i 1912. Edith satt meg så i kontakt med en enda eldre dame, fru Lilleba Schaanning på 91, som både husker masse fra sin barndom og har gode evner til å fortelle. Det var disse to som tidligere hadde fortalt meg at jeg fortsatt hadde slektninger i byen. Lilleba Schaanning husker også min oldefar og hans ranke holdning, og ikke minst husker hun godt min grandonkel, Trygve, som gikk et par år under henne på skolen. Sist lørdag var jeg derfor nok en gang tilbake i denne lille kystbyen, på jakt etter nye opplysninger som kan belyse historien min, og Edith og jeg var bedt i kaffeselskap hos fru Schaanning i en ekte byvilla fra tidlig 1800-tall. Stas!

På torvet traff jeg flere fra Historielaget. Kontorryggsekken er med. Foto: Jimmy Åsen

På torvet traff jeg min journalistguidevenn Jimmy og Køhler fra Historielaget som akkurat hadde nevnt min bestemor i en artikkel han hadde skrevet. I dag har jeg fått brev fra ham med avisartikler fra 1918 om bestemors klasse på Middelskolen, altså stoff jeg kan bruke når historien går fra barndom til ungdom. At slike «tilfeldigheter» skjer er heldigvis blitt helt vanlig i denne prosessen, men jeg må smile litt av det allikevel.

Hvis du lurer på om jeg får skrevet noe på boken, så gjør jeg faktisk det, og jeg synes fortsatt det er utroooolig spennende og interessant å fortelle historien om alt det som skjedde min bestemor for 100 år siden. Rart at alt dette startet med et vakkert gammelt postkortalbum

 

Del på:

4 Comments on “Kaffebesøk i all slektskapelighet

  1. Hei Lena. Nå har jeg lest en del på bloggen din og det var spennende lesning. Jeg er ganske slektsinteressert selv og har flere kasser på loftet med bilder og kort og gjenstander fra mine besteforeldre. Nå ble jeg inspirert til å ta fram noe av det igjen og få litt oversikt. Ingen har jo glede av det når det står på loftet….. Det blir gøy og følge med videre! Hilsen Siv 🙂

    • Så gøy at du har lest, og så flott at du vil se nærmere på dine egne skatter. Du skal ikke se bort fra at du finner noe som du plutselig ser betydningen av. Kanskje det er noe du kan bruke videre i et kunstuttrykk? Lykke til med jakten!:-)

Kommentarfeltet er lukket