Randi og de sterke kvinnene – et nytt dypdykk!

Nok en gang har jeg gjort et dypdykk i historien

Nok en gang har jeg funnet det jeg ikke trodde jeg ville finne. Nok en gang har jeg skrevet en roman basert på min bestemors historie. Mange ganger så tenker jeg: Så dumt at jeg ikke visste alt jeg vet nå – mens bestemor fortsatt levde. Eller, tenk hvis jeg hadde vært så interessert at jeg hørte skikkelig etter – mens jeg ennå hadde muligheten. Da ville jeg kanskje visst hvor tøft hun, bestemor Randi, faktisk hadde det i oppveksten, hvor sta hun likevel var og hvor betydningsfulle mange kvinner hadde vært i hennes liv i de viktige ungdomsårene.

Kan hende hadde hun ikke kommet seg gjennom denne tiden hvis det ikke hadde vært for enkelte av dem, som for eksempel tante Margrethe i Kristiansand. Jeg gleder meg til at også du skal få bli kjent med henne i «Tideverv», papas kusine som var kjent som den «søde» frøken Schjøth. Det fantes visst en navnesøster med et annet lynne i byen … Bestemor skriver selv i sine memoarer: «At jeg kom til henne, var en Styrelse!»

Elise Ottesen-Jensen «Ottar»

Under arbeidet med «Ringrosen» vet jeg at jeg leste om Elise Ottesen-Jensen. Jeg kan huske at jeg tenkte hvor fint det kunne passet å skrive henne inn i manuset, men da måtte det være på en naturlig måte. Så viste det seg at Elise faktisk var søster av en annen «tante» som Randi fikk mye hjelp av på denne tiden. Da måtte jeg bare skrive henne inn, og hvilket møte det ble! Elise Ottesen-Jensen er opphavet til «Ottar»-navnet og grunnleggeren av RFSU i Sverige. Hun var en uredd og standhaftig kvinne som kjempet for det hun trodde på, selv når hun kunne risikere å havne i kasjotten. Forbrytelsene hennes var stort sett å fortelle fattige kvinner hvordan de kunne begrense barnefødslene. De fattige kom nemlig til henne og spurte: Hva er det de rike kvinnene gjør? Hvorfor får ikke de like mange barn som oss fattige?

Foto: Arbetarörelsens arkiv/Anna Riwkin

Har du lyst til å lese mer om Elise Ottesen-Jensen, ligger begge selvbiografiene hennes, «Og livet skrev» og »Livet skrev videre» tilgjengelig på Nasjonalbiblioteket på nett. De kan lånes gratis av alle med IP-adresse i Norge. Her er første bok, som jeg har benyttet i mitt researcharbeide: http://www.nb.no/nbsok/nb/46df74a264dce54491e5f20242ef593d?index=1#0. Det kan være vel verdt tiden å ta et dypdykk i historien!

Mer info om «Tideverv» kommer. Følg med frem mot lansering i desember 2016!

 

Del på: