Researchtur til Kragerø!

I dag kom liksom høsten. Synes det er litt ufint når kalenderen bare viser 10. august, men svermene av trekkfugler som allerede har begynt å samle seg lyver vel ikke? Men høst er litt deilig også. Det betyr at man kan finne den gode arbeidsroen, og krype tilbake til historieletingen – og skrivingen igjen. Og i morgen skal jeg sammen med min søster og mor tilbringe en lang dag i Kragerø, der bestemor ble født – og som er et sted som betyr så mye i denne historien. Siden vi ikke lenger har nær familie der, har jeg tidligere bare vært der noen få ganger. Sist lette vi opp barndomshjemmet til bestemor og tok bilder til henne. Det hadde hun stor glede av. Fant nå til min store forskrekkelse ut at det faktisk er 19 år siden…

Gjennom min gamle grandonkel Trygve har jeg fått kontakt med journalist Jimmy Åsen i Kragerø Blad Vestmar. Han har tidligere lovet meg at han kan være en kjentmann jeg kan spørre ut om lokale forhold, geografi og topografi. Det er helt supert! Vi skal treffes i morgen, jeg har allerede laget en lang liste med steder jeg har lyst til å se eller lete etter. Vi får se hva vi rekker. Han ga meg også tips om at gamle aviser er lagret på mikrofilm på Kragerø Bibliotek. Dermed har jeg booket et par timer på den også. Ellers har jeg i dag sett på gamle bilder på et nettsted som heter Mortens turer. Ved siden av flotte turtips, ligger det også en mengde gamle bilder her. Jeg har vist dem til Trygve som kjenner seg helt igjen i disse. Jeg har lånt et par her:

Min oldefar kjøpte sitt lommeur hos Urmaker Svendsen, en slektning av ham. Trygve har ennå dette uret.

I den høye bygningen i midten tror jeg en annen slektning, Capt. Sam Svendsen hadde kolonialforretning.

Bestemor forteller i sine egne notatbøker om den tidligere kapteinen, en annen slektning, som nå var gått på land for å drive butikk: » Før i tiden kunne de handle på skipperpapirene, og mange benyttet seg av det. Capt. Sam. Svendsen hadde sin kolonialbutikk på hjørnet hvor Wroldsen senere hadde handel – vis á vis apoteket. Et utmerket sted for handel! Selv var han nok mest opptatt med avisen og tobakken. Han hadde nok også en brukbar økonomi, og hadde en dame til hjelp. Når hun ikke var der, og han selv var fordypet i avisen, sa han de bevingede ord: ”Vei selv!”. Og mamma veide opp svisker og risengryn, og det ble da gjentatt til andre kunder også!»

Kanskje noen fortsatt husker ham? Det vil kanskje vise seg i morgen. Jeg gleder meg! Og tror allerede nå at jeg snart kan planlegge neste tur.

Del på:

One Comment on “Researchtur til Kragerø!

  1. God tur – håper du finner mye spennende. Har du også sjekket Nasjonal Biblioteket? der har de bla. samlet avisutklipp fra hele landet om personer ol. Gleder meg til å høre hvordan du har hatt det i Kragerø. Klem Gunn 🙂

Kommentarfeltet er lukket