Ruth fra Ringsted

Jakten på denne historien startet jo med at jeg arvet bestemor Randis gamle postkortalbum, og begynte å skrive av tekstene på baksiden. Noen av de kortene jeg har undret meg mest over er fra en pike som heter Ruth, som bodde i Ringsted i Danmark. Jeg har ikke funnet noe annet om Ruth, og når jeg har spurt mamma og tantene mine har de heller ikke hørt om noen Ruth. Det er allikevel noe med tonen i tekstene som sier meg at Randi og Ruth var svært gode venninner, og kanskje hun var en som Randi har betrodd seg til. Det er ofte lettere med folk man ikke ser hver dag.

Hvem var Ruth?
Det kan virke som om pikene har truffet hverandre her i Norge, for Ruth kjenner tydeligvis Randis venner og familie, og ber henne hilse til dem, men egentlig er det alt jeg har visst om henne. Selv ikke etternavnet har jeg hatt, allikevel fikk jeg lyst til å se om jeg kunne finne henne eller hennes etterkommere. Jeg hadde nemlig ett godt spor: Et kort med bilde av gaten der hun bodde, og på kortet har hun tegnet en pil inn til deres hus. Bare porten til huset synes på bildet, men vi kan se tre barn, og på baksiden av kortet forteller hun hvem de er. Det kan høres ut som om barna var Ruths søsken.

Postkort fra 1917 med pil inn til porten til Ruths hus Valdemarsgade. Mitt sikreste spor.

Nye verktøy er perfekte for jakt på gamle historier
Det slo meg så at Google Street View var verktøyet jeg trengte, og der fant jeg Ringsted og Valdemarsgade. Først gikk jeg i den ene retningen, så den andre. Plutselig kjente jeg igjen nabohusene, så da måtte vel Ruths hus være det ved siden av? Jeg fant dermed husnummeret, og googlet dette. Å leke detektiv på denne måten gir meg alltid et rush, for det er så ulidelig spennende med jakten. Hva kom jeg til å finne nå?

Valdemarsgade i dag, funnet ved hjelp av Google Street View. I det hvite huset bodde Ruth.

Et navn var knyttet til adressen. Jeg googlet navnet og fant så en e-postadresse. Heldigvis har jeg lært at folk stort sett er veldig hjelpsomme når de kan være med å spore opp slike historier. Jeg sendte derfor en e-post til denne damen, og forklarte så godt jeg kunne hva jeg lette etter. Etter bare en halv time fikk jeg hyggelig svar. Det var hennes foreldre som eide huset, men hun skulle ta kontakt med dem og komme tilbake til meg! Hurra!!! Allerede dagen etter fikk jeg en ny e-post, men denne var fra en annen dame. Hun var blitt kontaktet av moren til henne jeg først hadde sendt mailen til, fordi moren hadde vært god venninne med Ruths søster, Esther.

Henger du med? Vi nærmer oss noe her…

En telefon fra Danmark
Den siste damen kunne fortelle at Ruth ikke hadde etterkommere, men at Esther hadde fått to barn som fortsatt levde, at hun ville videresende min opprinnelige henvendelse til dem i brevs form, da de ikke hadde e-post selv, så skulle de ta kontakt med meg. Jeg kunne nesten ikke tro det, jeg hadde funnet Ruths familie! Dette var hennes nevø og niese, og det er klart at de husker sin tante Ruth! På fredag ringte nevøen meg for å si at de hadde mottatt henvendelsen, og at de nå var på saken med å kikke i det de måtte ha av bilder, brev og papirer etter familien. De syntes også at det var riktig så spennende å hjelpe meg. Jeg kjenner det sitrer bare jeg tenker på hva som kan dukke opp. Tenk hvis de har brev eller kort eller noe annet som kan kaste lys over ungdomstiden til Randi og tanker og følelser hun strevde med? Jeg har nemlig også gjort en grusom oppdagelse som må ha innvirket på hele Randis liv, men akkurat det tror jeg ikke jeg er klar for å fortelle om her ennå.

Så snart jeg hører noe skal dere få vite hva som kommer ut av kontakten med etterkommerne til Ruth i Ringsted i Danmark. Nå er det bare å vente!

Del på: