En liten notis – en stor tragedie

Hvor ofte skummer vi ikke over små notiser i avisen om ulykker, sykdom og død. Noen få, enkle ord som rommer så uendelig mye for dem som er rammet. I vår travle hverdag, med tusenvis av inntrykk å fordøye hver dag, tenker vi sjelden over hva det som fortelles betyr for den enkelte. Slik er det bare.

På den første researchturen min til Kragerø, brukte jeg noen timer på biblioteket i byen. Jeg hadde akkurat fått greie på at gamle aviser var lagret på mikrofilm, og nå satt jeg altså her og snurret meg fram og tilbake i lokalavisene for 1912 – på jakt etter informasjon og spor etter en spesiell hendelse: Den som beskrives i avisnotisen til høyre. Det fantes to lokalavviser i Kragerø på den tiden, og som de fleste andre steder, var det mest sannsynlig her folk hentet nyheter. Og selv om notisen er liten, gjorde den antakelig et stort inntrykk på lokalbefolkningen. Jacobia Svendsen var kapteinsfrue, og alle visste hvem hun var. I dag er det kanskje den åpne avslutningen som treffer meg mest:

“Den Sorg, den triste Ulykke har bragt hos Familie og Venner, kan jo bedre tænkes end beskrives.”

Noe slikt ville man neppe skrevet i våre dager, selv om sorgen de etterlatte etter lignende ulykker i dag sitter igjen med er minst like stor. Kanskje vi av og til burde stoppe opp et øyeblikk, ta oss tid til sende en tanke til dem som sitter igjen, neste gang øynene våre farer over lignende nyheter?

 

Del på: