Et skip lastet med drømmer

 

Mellom 1836 og 1915 utvandret over 750 000 nordmenn til Amerika. Det er nesten ufattelig å tenke på. Felles for dem alle var nok drømmen om et bedre liv, kanskje endog den store lykken. De fleste endte antakelig kun opp med mengder av hardt arbeid, mye strev og lite penger – men kanskje likevel en følelse av å være sin egen lykkes smed? At det var mulig å vinne det store loddet, hvis man jobbet hardt nok og var observant, smart og tilpasningsdyktig. Har du lyst til å lese mer om utvandringen, kan denne artikkelen kanskje være noe.

I min bestemors spennende livshistorie finnes det også emigranter. På den gamle bloggen min, «Da ‘Siam’ sank«, fortalte jeg engang om tre blad Philip Svendsen og deres drømmer om Amerika. To av dem har jeg skildret i «Ringrosen», og den tredje møtte jeg under klokketårnet på ærverdige Waldorf Astoria i New York i 2012 (se lengst ned i innlegget), noe jeg er svært takknemlig for siden han nå er gått ut av tiden. Før møtet var jeg litt spent på om jeg skulle klare å kjenne ham igjen, for fotografiene jeg hadde var ganske gamle, men plutselig sto han der. Jeg var ikke i tvil. Familielikeheten med bestemor Randi var slående! Hans far, Randis bror Philip, reiste over i 1923 og valgte siden å bosette seg for godt i Statene, noe hun alltid syntes var litt sørgelig. Hvilken reise hun selv gjorde i 1926, med «Stavangerfjord» vil jeg fortelle om oppfølgerboken til «Ringrosen» som jeg skriver på nå, den som ennå ikke har fått noe navn, simpelthen fordi hele historien ennå ikke er helt på plass. Men det nærmer seg, det kjenner jeg. Og jeg ser at dette er en historie om å ta valg. Sterke valg.

At dette skipet er med, kan jeg i hvert fall love, både dét og søsterskipet Bergensfjord. Av mange gode researchkilder er NRK Skole en av mine favoritter. Klikk og se her. Kanskje du finner spor av dine forfedres drømmer?

 

Del på:

2 Comments on “Et skip lastet med drømmer

    • Hei, Jan Bjarne!
      Ja, vi får plukke opp historietråden ved leilighet.

      Alt godt, Lena

Kommentarfeltet er lukket