How to Marry a Millionaire

Dette bildet husker jeg godt fra barndommen. Det sto i et rød-oransje-rosa fotoalbum som bestemor hadde stående i bokhylla si. En del av bildene var selvsagt av folk jeg kjente, familie eller bekjente, noen visste jeg var gamle slektninger, for det hadde jeg blitt fortalt, men så var det et par bilder jeg egentlig aldri fikk plassert. Det er ikke sikkert at jeg spurte heller, for det kan hende jeg nøyde meg med å se på de pene prinsesseaktige brudekjolene. Det var nemlig to bryllupsbilder, begge i sort-hvitt.

Nå står albumet i min bokhylle, og siden bildene er festet bak en nå nokså løs plastfolie, har jeg tatt de ut og sett på baksidene. På dette står det «Helen and Lou Silvestri June 18th – 1954».

Det var egentlig et gammelt brev fra min bestemors venninne som hadde fått meg til å koble navnene til henne. Ragna, som flyttet til Chicago som ung, skrev i brevene sine om døtrene Helen og Harriet, og etter at Ragna var død, sendte Harriet også et brev til sin mors gamle venninne i Norge for å fortelle om hennes bortgang. Siden har vel ingen i vår familie tenkt noe mer på verken Ragna eller familien hennes, ei heller hvordan det gikk med dem – før jeg begynte å grave. Jeg klarer jo ikke å dy meg når jeg står overfor et åpent spørsmål, og her hadde jeg vel et lite håp om at det kunne være mulig å få kontakt med døtre eller barnebarn for å høre hva de kunne berette om vennskapet mellom de to Kragerø-pikene, Randi og Ragna. Men, så fant jeg altså ut dette om Helen, eller egentlig om hennes ektemann, Mr Lou Silvestri: Han var sanger i The Four Aces, en amerikanske popkvartett som var svært populær i 1950-årene! Smørsangere, er vel egentlig en god betegnelse. En av deres største hits var «Love is a Many Splendored Thing», som du garantert har hørt hvis du liker den originale Grease-filmen. Hvis ikke, ligger link under. Lou Silvestri er kjekkasen nederst til venstre på bildet, du kan kjenne ham igjen fra bryllupsbildet.

Tipper at det var rimelig stas i den norsk-amerikanske familien da datteren Helen begynte å date en stor kjendis som ham. Hun hadde tidligere vunnet en eller annen Miss America-konkurranse, var en vakker ung kvinne – og han var altså et hett navn for mange ungpiker. Antakelig var han passe velstående, også. Filmen «How to Marry a Millionaire» med Lauren Bacall, Betty Grable og Marilyn Monroe hadde hatt premiere i 1953. Den godeste Helen må ha følt at hun levde den amerikanske drømmen …

Ellers kan jeg fortelle at den unge Randi for tiden er på vei over Atlanteren, til det forgjettede land, hun også. Når, hvor og med hvem kan du få lese om i oppfølgeren til «Ringrosen». Nå må jeg bare sørge for at hun først kommer seg trygt gjennom karantenestasjonen i New York, så kan hun ta fatt på ferden over kontinentet. Håper du blir med videre, du også? I mellomtiden kan du hygge deg med denne deilige svisken:

Del på: