«Hvem tror du at du er» med ny sesong!

Kjetil André Aamodt fant sin fars slekt gjennom «Hvem tror du at du er».

Det er vel ikke til å undres over at et av mine favorittprogrammer på TV er «Hvem tror du at du er», serien der kjendiser får hjelp til å grave fram egne familiehemmeligheter. Ofte er det så tydelig å se hvor sterkt sannheten om familien berører deltakerne, og flere ganger har jeg vært slått av at vi faktisk kan se en fysisk forandring i ansiktet og i kroppsholdningen.

Jeg forstår det så godt, for min verden har heller ikke vært den samme etter at jeg fant min bestemors hemmelighet i Riksarkivet, der den hadde ligget i en støvete saksmappe i Utenriksdepartementets arkiver i 100 år. På den gamle bloggen min, «Da ‘Siam’ sank», har jeg fortalt om denne hendelsen. Hvis du lurer på hva hemmeligheten var, må jeg nesten be de lese «Ringrosen», den første boken om Randi.

Oppdagelsen gjorde meg også bevisst på hvor mye en hendelse kan prege oss i generasjoner, og hvor viktig det er at vi forstår fortiden – for å kunne møte fremtiden, uten å bære med oss en annens bagasje. Jeg brenner for at andre skal få oppleve den samme forløsningen som jeg og familien fikk da vi endelig forsto hvor mye bestemors traume hadde påvirket våre tanker og handlingsmønstre på et ubevisst nivå gjennom generasjoner.

Hvis et dypt personlig og inspirerende foredrag, som rører ved dype, universelle følelser knyttet til identitet, arveskam og familiehemmeligheter, høres interessant ut, send en e-post til lena.roer(at)calendula.no.


Jeg håper også at du vil følge med på sesong 4 av «Hvem tror du at du er» på NRK. Episodene ligger ute i noen uker. Akkurat nå er det også mulig å se sesong 3 av serien. Deretter oppfordrer jeg deg til så smått å begynne å grave i din egen familiehistorie. Begynn i Digitalarkivet, og på nettsidene får du også mange tips om andre kilder det kan være verdt å lete i. Lykke til med gravingen, den kan være viktigere enn du tror!

 

Del på: