Ringroser er viktige bieblomster!

For noen dager siden ble jeg tagget i et bilde på Facebook. Nei, det var ikke et av meg, men på dette fantastiske fotografiet av en ringblomst (Calendula, eller ringrose, som de heter i min verden). Takk til Wenche Marie Jacobsen som lar meg få lov til å dele bildet hennes her. Jeg synes dette fotografiet er svært fascinerende, ikke minst fordi det er to ulike insekter som har slått seg ned samtidig i en blomst for å meske seg med godsakene dens, humle og bie. For meg blir bildet et symbol på hvor viktige disse insektene er. De representerer selve livshjulet. Uten blomster, ingen bier. Uten bier, ingen blomster. Konsekvensene er nesten ikke til å tenke på…

Foto: Wenche Marie Jacobsen

 Gjennom flere år har jeg sådd ringrosefrø, og så tørket frøene etter ferdig blomstring. I mellomtiden har en mengde ringroser gledet meg med sine friske farger og gode energi. Den første posen kjøpte jeg, men nå er jeg selvhjulpen. Det er nok mange av dere lesere som også har fått egendyrkede ringrosefrø av meg når jeg har vært på bokbesøk, og det er utrolig morsomt å tenke på hvor mange blomster som er avkommere etter de som var i den første frøposen.

Å dyrke blomster som pollinerende insekter liker, er et lite, men viktig bidrag som kan være med å redde denne fine jordkloden vi bor på. Liker du andre blomster bedre, velg en på oversikten under. De er bieblomster alle sammen. Det finnes faktisk en kolleksjon av frø til blomster som humler og bier liker spesielt godt. Spør etter Bie elsker blomst (#bieblomst) på hagesenteret ditt. Her kan du lese mer om frøkolleksjonen.

 

 

Del på: